Sök på mackelbot.seMiljötänk – vi jobbar aktivt för minskad resursförbrukning
 
Vi demonterar, återbrukar och förnyar gamla datorer, lämnar delar till återvinning (trots problemet med elektronikavfall). Avfallsmängden vid produktion av en ny laptop beräknas till omkring 1,2 ton.

Vi förlänger livet och förbättrar prestandan på fyra-fem år gamla Macar och PC-maskiner när vi byter ut den åldrade originaldisken till SSD och uppdaterar systemet.
Vi har ett lager av reservdelar och kablar som kan vara svåra att finna på annat håll. Vi förmedlar begagnade varor genom kommissionsförsäljning.
Vi bidrar med kostnads- och resurseffektiva strategier för småföretag.
Cykel är vårt vanligaste färdsätt när vi gör kundbesök.
Vi rekommenderar Asus för relativt lågt antal reklamationer. Toshiba för små, genomtänkta och hållbara laptops, läs mer.

  Lagerblad i kruka

Applepatenterad blomkruka (länk)

Sökbarhet på internet &
Sök med integritet!


Här under samlar vi viktiga funktioner och verktyg av betydelse för sökmotoroptimering (eng. Search Engine Optimization, SEO). Snarlika termer är: sökmotorpositionering, sökordsoptimering, sökoptimering, webboptimering och Page Ranking.

Googgle Analytics
Googles samling verktyg för att få trafikinformation och experimentera med sökbarhet.


Bing Webmaster Tools
Microsofts motsvarighet till Google Analytics.

Startpage tar bort all identifierande information från din sökning och skickar den anonymt till Google:


DuckDuckGo – en sökmotor som inte spårar dig.

Mer information om dessa sökmotorer och andra alternativ till vänster under Länktips.

VPN – virtuellt privat nätverk

Säkerheten i publika nätverk på t ex kaféer är inte att lita på. En bra lösning på det problemet är att ansluta till internet genom en krypterad förbindelse, en VPN-tunnel. VPN kan även användas för att bli mer anonym och lämna färre spår (för att anonymisera dig) eller för att få det att se ut som om användaren sitter i en annan del av världen (t ex för att få tillgång till hemlandets strömmade TV-tjänst från utlandet). I en lite annan form används VPN för att du ska kunna sitta hemma men ändå vara uppkopplad i ditt företags nätverk precis som om du var på plats. Nackdelen med VPN är att det har en tendens att slöa ned din internetanvändning. Det gäller framför allt så kallad svarstid, som märks när när du växlar mellan olika webbsidor, när du "surfar runt".

Kostnaden för en kommersiell VPN-tjänst ligger ofta kring 400-500 kr/år. Bahnhof erbjuder sina kunder en enklare (okrypterad) form av VPN-uppkoppling gratis (skapad av integritetsskäl) som fungerar så länge du är uppkopplad med ditt Bahnof-abonnemang.

Exempel på VPN-tjänster som fått goda omdömen:
Nord-VPN
Hotspot Shield
F-Secure Freedome
Pure VPN

Uppdaterad 2017-02-06


Webbläsarguide –de bästa webbläsarna för ditt system. Ladda ned rätt browser!

Vår webbläsare-guide riktar sig i synnerhet till dig som har en lite äldre dator och söker den senast uppdaterade (mest funktionella, säkra) webbläsare du kan använda Vi har även testat och utvärderat alternativ du förmodligen inte känner till men som är stora i en annan del av världen.
Uppdaterad 2017-05-05

Windows*:

1. webbläsarguide Internet Explorer 11 (Windows 8.1, 10, Win 7 SP1)
Internet Explorer från Microsofts är Windows inbyggda webbläsare t o m Windows 7. Mindre brukad än man kan tro: Från att ha används av den absoluta majoriteten surfare (ca 80%) under början av 2000-talet står den nu för under 10% av vår samlade internettid. Tvärtemot vad användar-statistiken antyder har dock Internet Explorer blivit bättre med åren, säkrare och närmare standard för tolkning av webbkod.
Fler versioner av IE här

2. webbläsarguide Google Crome (Windows 7, 8, 10)
Världens mest använda webbläsare från världens största sökmotorföretag. Växer stadigt i andel användare och står idag för ca 70% av surfandet.

3. Mozilla Firefox (Windows 7, 8, 10)
Världens näst mest använda webbläsare med en stor mängd tillägg att välja bland för att skapa önskad funktionalitet.

4. Maxthon Browser (Windows XP, Vista, Win 7, 8, 10)
Kinesisk, webbläsare med inbyggd annons-blockerare. Använder samma renderingsmotor som Internet Explorer. Mycket användbar webbläsare som dock har kritiserats för att sända surfvanor till företagets servrar i Peking (motsvarande kritik borde rimligen riktas till Google).

5. Opera (Windows XP, Vista, Windows 7, 8)
Snabb norsk webbläsare, ett kommersiellt projekt men numera gratis, dock inte fri programvara.
Fler versioner av Opera

6. Firefox Extended Support Release Mozilla Firefox ESR, Extended Support Release Uppdateras till Firefox ver 45, säkerhetsfixar levereras t o m början av 2017. Fungerar med Windows XP SP2 och senare.
Firefox ESR för fler plattformar

7. Internet Explorer 9 (Windows 7/Vista)

8. Safari 5.1.7 (minst Windows XP, servicepack 2)
Safari är Apples webbläsare byggd på samma renderingsmoter som Google Chrome. Fövald browser i Mac OS och numera nedlagd för Windows.

9. Maxthon Classic (Windows 2000 till Windows 7)
Primitiv webbläsare som kan vara använbar för att komma åt innehåll som av någon anledning inte laddas i din vanliga browser.

10 Google Chrome Canary (beta, minst Windows 7)
Experimentell version av Google Chrome.

Mac OS. Modernare, Intel-baserade, Macar*:
Apple rekommenderar i princip inte separat installation av den egna webbläsaren (Safari 6 och senare) men här är länkarna. Alternativa webbläsare fungerar oftast bra.

1. Safari 6.1.6 Lion, 6.2.8 Montain L, 7.1.8 Mavericks
Fler versioner av Safari

2. Safari 5.1.10 (för Mac OS 10.6, Snow Leopard)

3. Google Chrome ver. 49 (minst 10.7 Lion)
Säkerhetsuppdateringar för Mac OS 10.8 och tidigare upphörde april 2016

4. Mozilla Firefox (minst 10.9, Mavericks)

5. Mozilla Firefox 37 Mozilla Firefox 37 för Mac OS 10.8
, Mountain Lion

6. Maxthon Browser (minst 10.8, Mountain Lion)

7. Google Chrome 37, 32-bitars Mac Chrome 37 (32-bit. tidiga Intel-Macar, Core Duo)

8. Mozilla Firefox 16.0.2 (minst 10.5, Leopard)

9. Maxthon Classic Version (minst 10.6)

10Google Chrome 21  för Leopard Google Chrome 21 (för 10.5, Leopard)

11 Mozilla Firefox 7 (minst 10.5, Leopard)


Mac OS X, gamla Macar: PowerPC, G3, G4, G5:

1. TenFourFox (kräver minst 10.4, Tiger)

2. Mozilla Firefox 3.6 (minst 10.4, Tiger)

3. Safari 5.0.6 (ingår i/kräver Mac OS 10.5.8)

4. Opera 10 (minst 10.4, Tiger)


Windows, Mac (och Linux) – goda men (i Sverige) mindre kända webbläsaralternativ:

  SeaMonkey (Windows XP till 8, Mac OS minst 10.6). Främst ett bra och fritt, ganska lättanvänt, webbredigeringsverktyg men rymmer även en Netscape Navigator-liknande browser och mailklient.

  vivaldi webbläsare Vivaldi (Windows 7 till 10, Mac OS minst 10.9, även en version för Windows XP). En webbläsare från utvecklarna av Opera browser men liksom Chrome byggd på Blink renderingsmotor. Bl a finns möjlighet att göra anteckningar knutna till de sidor du besöker, alla funktioner är samlade i en utfällbar sidopanel. En snabb favorit!

  yandex webbläsare Yandex Browser (minst Windows XP SP3, Mac OS 10.9). Snarlik och besläktad med Vivaldi, Opera och Crome. Den stora ryska sökmotorn Yandex motsvarighet till Google Chrome. Flera inbyggda säkerhetsfunktioner, bl a kan man välja krypterad förbindelse över proxy. Finns även för Android och iOS.

  yandex webbläsare

Côc Côc. Vietnamesisk webbläsare byggd på Chromium som imponerar. Speciell funktion för att spara medie-filer, bra stöd för stömmad media. Inbyggd torrent-klient. De flesta funktioner är samlade under en menyflik till vänster. Finns för Windows, Mac, Android och iOS. Rekommenderas!

  Brave webbläsare

Brave Browser (minst Windows 7, MacOS 10.9) Webbläsare med inbyggd annons-blockerare och utfällbar panel för att hantera spårning/cockies. Byggd på Chromium och Blink renderingsmotor. Skapad av Brendan Eich, tidigare förgrundsfigur på Mozilla Foundation (vars webbläsare använder en annan teknik, Gecko)

___________________
* För att din webbläsare ska fungera korrekt vid uppspelning av strömmad film och liknande kan du behöva uppdatera enskilda komponenter eller plugin-program som webbläsaren använder: Flash, Silverlight eller Widevine component.

Snabb utveckling:

Generellt sett är Apple idag sämre på bakåtkompatibilitet än Microsoft – större krav ställs på maskinvaran (processortyp) och ett uppdaterat operativsystem för att du ska kunna använda en modern webbläsare. Gäller inte minst Safari där varje ny version utformas för senast släppta operativsystem. På motvarande sätt är dock webbläsaren Edge förbehållen användare av Windows 10.

Utanför listan:


Förutom ovan listade webbläsare finns ytterligare en med relativt stor spridning, kinesiska UC Browser. Snabb och trevlig men med inbyggda säkerhetshål, rekommenderas inte då den snarast är att betrakta som ett malware eller trojan.

microsoft edge Microsoft Edge har vi inte tagit med eftersom den i princip inte kan installeras fristående och bara fungerar i Windows 10; där är den förvald webbläsare och erkänt snabb.

Sist en varning för säkerhetsprodukter (i synnerhet gratis sådana) som ska göra din surfning säker men ofta har motsatt effekt. Var skeptisk till tillägg i webbläsaren som du inte har koll på, stäng av tillägg du inte tror du behöver. För säkerheten rekommenderar vi Eset NOD 32 eller Kaspersky för Windows, Sophos eller Eset för Mac.Annonsutbyte

Mackelbot Datasupport erbjuder annonsutbyte: Vi annonserar på vår webbplats mot att ni publicerar en annons för oss på er sida. Vi tar in annonser utformade i html, flash, gif eller png. Om ni behöver hjälp designar vi er annons, mot ersättning. Ni kan sedan använda annonsen på fler webbplatser.

Den stora poängen med annonsutbyte är ofta inte de besökare man får genom klickning men att man skapar relevanta inlänkar. Sådana länkar som Google använder för att bedöma hur högt en site ska placeras vid sökning.

Vi förbehåller oss rätten att utan motivering neka för oss olämpliga annonser eller samarbetspartners.


De bästa Harpan-spelen online

Denna webbplats skapades av och för riktiga fans av kortspelet Harpan. Vi har samlat ihop de bästa online Harpan-spel som går att hitta. Att spela är gratis, direkt från webbläsaren på såväl fasta som mobila enheter. Dessutom en hel del information om patiens Harpan, intervjuer med kändisar bakom spelet och mycket mer.

Resor i Tallinn

Läs mer och beställ boken På spåret i Tallinn

På spåret i Tallinn –

berättelser för den som vill se och höra mer

Paula LiukkonenDet här är en annorlunda personlig resebok om Tallinn, om dess kultur och om intressanta platser att besöka. Resan med spårvagn nummer ett, Ettan, börjar i vackra och välupprustade Kadriorg och slutar i havsuddens överdådliga grönska i sommarblå Kopli...

Fastighetsfolket


Några omdömen om vår verksamhet, fler finns under Referenser
Hem Mackelbot, datorhjälp Södermalm Hem
Företagspresentation

IT-tekniker med Mac- & PC-kompetens  |  Just nu, RUT-avdrag,webbläsar-guide, om Cryptolocker, länkar  |  Kommentera sidans innehåll

Share on Facebook  
 

IT-konsulter med Mac-, PC- och webbkompetens.

Datorhjälp, lösningar vid nätverksproblem,

Katarina Bangata 46 på Södermalm sedan 2002.

Vi har...
—producerat hemsidor för tjugotalet företag
—räddat mängder av familjebilder, råfilm, musikproduktioner och tryckoriginal från kraschade diskar
—hjälpt företagare, konsulter och frilansare att få fler uppdrag genom att göra hemsidor mer synliga (SEO)

Mackelbot Datasupport arbetar med Mac- och PC-support, gör reparationer, felsöker och bygger lokala nätverk. Jobbar med webb, säkerhet och dataräddning. Företaget grundades 1998 och har främst företagskunder men erbjuder även IT-support och datorhjälp till privatpersoner i södra Stockholm.

Vi har bred teknisk kompetens, mycket lång erfarenhet av användarsupport (se referenser) och utvecklade kontakter med specialister. Som IT-konsult på mindre företag tar vi hand om det mesta, från brandvägg till användare. Tillsammans med formgivare producerar vi hemsidor.

Besök oss gärna på Söder, Katarina Bangata 46, Stockholm.

datorhjälp södermalm Stockholm
Datorhjälp på Södermalm

Datorhjälp Södermalm

Här finns kablar, nya och begagnade adaptrar, laptop-laddare och datortillbehör, ibland en eller annan dator, till försäljning. Maila eller ring oss gärna före besöket för att försäkra dig om att vi finns på plats.
Vi ger dock inte gratis telefonsupport på andras produkter.

/Stefan Bothén, IT-konsult & firmatecknare

Upp

Just nu – lite av vad som pågår i och utanför firman

Aktuellt

Uppgradering tll Windows 10 Fall Creators

Många har fått problem med den senaste säkerhetsuppdateringen för Windows 10. Det beror oftast på en för liten systempartition – som i sin tur kan bero på att datorn har en utrymmesmässigt snålt tilltagen SSD som lagring. Vi hjälper dig både att krympa Windows för att få mer utrymme och att uppgradera Windows 10 med hjälp av ett extra lagringsminne. Har disken flera partitioner kan vi istället omfördela utrymmet för att ge systemet mer plats.

RUT-tjänster, IT-hjälp i hemmet till reducerat pris (fr o m hösten 2016)

Från och med augusti 2016 kan du få IT-tjänster utförda i bostaden med 50% reduktion av timpriset (avdrag för hushållsnära tjänster). Avdraget gäller förutom hjälp med dator även läs- och surfplattor, support och felsökning av annan uppkopplad eller ansluten utrustning som skrivare, mediaspelare, smart-tv, smartphones och nätverk (internetanslutning, router, accesspunkter, kablar).
IT-RUT, rutavdrag it-tjänster i hemmet
Vi ser möjligheten till RUT-avdrag främst som en lösning för äldre att få hjälp med sin datoranvändning till en överkomlig kostnad men alla privatkunder är välkomna att använda sig av avdraget. Har du en verksamhet i hemmet och kan dra av för inköpta tjänster kan det dock vara förmånligare att inte använda sig av IT-RUT. För mycket korta uppdrag är det inte heller lämpligt. Resor/inställelsekostnader omfattas inte av RUT.

Läs mer om när du bör begära RUT-avdrag för våra IT-tjänster/datorhjälp under rubriken Priser.

Fyll gärna i de första raderna i vår mall om avdrag önskas. Gränsen för hur mycket RUT-avdrag du sammanlagt kan utnyttja under ett år är generös, 25 000 för den som är under 65 år, 50 000 för den som fyllt 65. Här kan du se hur mycket du använt. Vi har inte varit med om att Skatteverket nekat avdrag, när beslut är fattat får du en bekräftelse och behöver inget vidare göra.

Återskapad data – krypterade bilder och dokument

Cryptolocker
Vi har utfört ett två jobb där vi återställt samtliga bilder och dokument efter en attack av ransomware Win32 trojan (utpressningsprogram). I detta fall var det möjligt att återskapa krypterad data då attacken avbröts innan trojanen fått fullt tillträde Windows-systemet.

Filer som krypterats med äldre varianter av Cryptolocker kan ibland dekrypteras med hjälp av verktyg som "räknar ut" koden genom att jämföra en krypterad fil med originalet. En annan möjlighet är att plocka fram osynliga men av systemet skapade skuggkopior. Ytterligare en väg för att få tillbaka dina dokument och bilder är att återskapa vid krypteringen raderade originalfiler eller av Windows skapade skuggkopior med hjälp av ett dataräddningsprogram, som kan hitta och rekonstruera raderade filer. Vi samarbetar med säkerhetsföretag som i detalj kan analysera angreppets art och utreder vad som kan göras.

Sammanfattningsvis är den spridda uppfattningen att inget kan göras (utom att betala lösen) för att få din användardata tillbaka, efter en attack av detta slag, helt fel. Säkerhetsupdateringar med anledning av det senaste hotet, WannaCry, finner du här.

Vi har gjort en omfattande uppdatering

Debatt, fakta, böcker, formulär, räkneexempel och film om arbetsmiljö- och personalhälsofrågor. paula-liukkonen.se
Paula Liukkonen

Windows 10

Windows 10
Om Windows 10 och startmenyns återkomst. Och varför du kanske inte ska uppgradera.

Vi distribuerar, håller reda på licenser och förnyar antivirusprogram online

eset antivirus
Mer läsning om vad som hotar och vad man kan göra och bör tänka på som datoranvändare under olika system. Bl a om vikten av att inte släppa in falska säkerhetsprogram och att använda rätt webbläsare.
En kort men pedagogisk beskrivning av hur moderna "virus" (undantaget ransomware) fungerar och syftet med dem finns här på SVT.
Grundläggande (och gratis) skydd med minimal belastning för äldre datorer kan Immunet ge.

Vi bildar ett nytt bolag med inriktning på Mac och mobil utrustning

Samma PC- och Mac-hjälp som tidigare – men kompletterat med nya tjänster inom mobilt, Mac-service samt mer avancerade nätverkslösningar *. Allt under samma tak på Katarina Bangata, Söders IT-verkstad:
Södermalms IT-verkstad, datorhjälp Södermalm
* Södermalms IT-vekstad är under avveckleing under andra halvåret 2017. Det beror på att en av medarbetarna tar time out. Komplicerade företagslösningar fasas på grund av detta tillsvidare ut, liksom huvuddelen av hemsupport som specifikt rör Apple-nätverk.

Sök med integritet

Google vet nästan mer om dig än du. Startpage tvättar bort identifierande information och utför anonymiserade Google-sökningar. Ett alternativ med brister (se nedan) är DuckDuckGo. Här i en kampanj som förklarar hur Google spårar oss.

Vi har skapat en ny hemsida

Fastighetsanställdas Förbund
Fastighetsfolket

Ljudeffekter och HTML-5

Vi har lagt in olika typer av ljudeffekter/musik på denna site – som en liten provkarta på vad man kan göra: Ljud när pekaren förs över en utvald bild eller länk, ljud när man klickar på en viss länk/bild, och ljud när en vald (under)sida laddas.

Effekterna är kodade i standarden HTML5, där man kan spela upp media, utan att vara beroende av plugins i användarens webbläsare (och ev godkännande). HTML5 stödjs av alla webbläsare för Mac och PC (utom Internet Explorer 8 och äldre). Men från och med Internet Explorer 9 (för Vista och Windows 7) stödjer äntligen även Microsoft HTML5.

På firman

Vi har gjort en basic hemsida

Vi har skapat en ny hemsida

Designer Ulla Christiansson

Sökmotoroptimering/sökmotorpositionering/SEO

Vi har lång erfarenhet av att jobba med webbsidors sökbarhet. Ofta är det en väldigt lönsam affär för kunden. Flera av våra kunder får första träff i Google när man söker med de mest relevanta sökorden. Men akta dig för den som inledningsvis garanterar en viss sökplacering eller säger sig ha samarbete med Google.

Vill du ha en snygg signatur för dina eller företagets utgående mail?

Vi producerar, se exempel 1, exempel 2, exempel 3

Länktips

Sökmotorer

Startpage Spårningsfria (anonymiserade) Google-sökningar.

Google Sökmotorn som äger dig.

Google Scholar Sök vetenskapliga artiklar.

DuckDuckGo Sökmotor som inte spårar eller anpassar sökresultaten till dina internetvanor, "filterbubblan". Det är en god intention men tyvärr är DockDuckGo en något skral sökmotor som missar stora delar av webben. Förmodligen fungerar den bäst för engelskt språkområde.

Bing (MSN) Microsofts sökmotor.

Yahoo Amerikanskt och kritiserat webbtjänst-företag/sökmotor.

Yandex Rysk sökmotor, rankad som världens fjärde mest använda.

Baidu Kinesisk sökmotor/webbtjänst-företag, rankad trea till fyra i världen.

Exalead Fransk, tämligen okänd sökmotor byggd för företag men förvånansvärd träffsäker i allmän sökning. Värd att pröva, markera Web nedan för att söka hela webben:


Teknik och service

Elektronikkedjornas verkstäder – enkelt hårddiskfel, offert på 11 336 kr
Mycket pinsamt för Siba, Expert, MediaMarkt, Elgiganten, Inet och Infocare

Miss av elektronikjätte: Installerade känslig information på fel datorer

Om programvara och webbapplikationer, mjukvara.se

Kjell & Co: Hur funkar det?

Näthat, kränkningar och säkerhet på nätet

Kränkt.se – Datainspektionens samlade råd för att ta bort och anmäla kränkningar och mobbning på nätet:

kränkt.se

Polisen: Näthat – lagar och fakta

Surfa lugnt – nationellt initiativ för att höja skolans och vuxnas kunskaper om barns och ungas vardag på Internet.

Statens medieråd – myndighet med uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare.

Kontakta i första hand polisen om du blivit utsatt för grov eller sexuell kränkning eller hot på nätet men du kan även kontakta oss. Vi kan ibland kartlägga i hatsammanhang förekommande ip-adresser. Utifrån det kan man gå vidare med polisanmälan, identifikation, blockeringar eller andra åtgärder.

integritetsfrågor och säkerhet

Datainspektionen
Post- och telestyrelsen, PTS
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB
Europaportalen, tema integritet

Kolla källan – Skolverket om medie- och informationskunnighet med fokus på källkritik, upphovsrätt och integritetsfrågor.

Etisk produktion/handel


Rättvisemärkt – Fairtrade
Good Electronics
Centre for Research on Multinational Corporations, SOMO

Socialpolitik, mediekritik och samhällsfrågor

Utredarna (TCO)
Medierna (SR)
Tendens (SR)
Dagens Media
Fokus
Lars Pålsson Syll – docendo discimus (ekonomiblogg)
Storstad, Marika Lindgren Åsbrink's blogg
Katarina Bjärvall (journalist: kommunikation, konsumtion, skola, arbetsliv)

Konsumenträtt

Allmänna reklamationsnämnden, ARN
Peugeot rostar alltid. Om konsten att vårda sitt rykte på marknaden
Svensk Handels varningslista över oseriösa företag
Förenades Bolags varningslista
Finansinspektionens varningslista
Råd & Röns Svarta lista

Filarkiv och databanker

Mactracker: ladda ned en databas som "specar" alla Macar
Everymac, specifikationer för alla Mackar
Evolt web design and development, med alla gamla webbläsare

The Internet Archive Wayback Machine, se webbsidor – så som de såg ut vid en viss historisk tidpunkt.

Lämna en kommentar

Vill du dela med dig av en IT-relaterad erfarenhet eller har du synpunkter rörande innehållet på vår hemsida? Kanske funnit en felaktighet? Berätta för oss! Du kan logga in med ett Google- Twitter- eller Facebookkonto eller bara ange namn och e-postadress. Namnet kommer att vara synligt men inte din e-postadress.

Upp
<< Till startsidan för Mackelbot Datasupport – datorhjälp på Södermalm