Virus och antivirus

Datorvirus är inte vad det var en gång. En elak kod som spred sig mellan filer och kunde göra din dator obrukbar, radera innehåll eller t o m infektera den fasta programvaran i BIOS. Nu är det en strikt affärsidé – och man tjänar inget på att helt sänka din dator. Istället ska du tvingas betala för att logga in, eller så  utger sig den skadliga  programvaran för att beskydda dig (betala bara). Ofta manipuleras dina sökresultat på nätet. I värsta fall spårar den allt du gör i syfta att komma åt inloggningsuppgifter mot bank eller försöker stjäla kontokortsuppgifter.

Omdömet är det främsta skyddet, att tänka på var man klickar. Att välja bort bundlad programvara och tillägg när man laddar ned filer eller uppdaterar redan installerade program. Att ha en uppdaterad webbläsare* och att hålla extra koll på datorer som brukas av barn. Använder du en äldre PC med Windows XP bör du lämna Internet Explorer eftersom Microsoft inte längre täpper till säkerhetshål  i Internet Explorer 8. Välj en annan webbläsare – se guide till lämplig webbläsare här. Om du har Java installerat i din PC (det har de flesta): Kolla här att du har den senaste versionen – och få hjälp att avinstallera tidigare versioner, som kan utgöra en säkerhetsrisk. I fall du inte har ett effektivt virusskydd (se nedan) är det klokt att då och då skanna PC’n med ett bra antimalware-program som Malwarebytes, AdwCleaner, Emisoft, Spybot eller Superantispyware. Alla finns i gratisversioner. Se dock upp, många andra programvaror i genren utgör i sig själva ett hot.

Samma sak gäller produkter som ”snabbar upp och optimerar din dator med ett klick” – offensivt marknadsförda på Facebook och i våra största tidningars webbupplagor.
Hade det varit så enkelt skulle Microsoft lagt till en knapp: Gör Windows 50% snabbare på 40 sekunder…

Under senaste tid har också många mackar infekteras av browser-hijackers; tillägg och inställningsmanipulationer som tar över kontrollen över webbläsaren, Safari, Google Chrome, Mozilla Firefox. Tyvärr utgör många säkerhetsprodukter/antivirusprogram ett  tafatt skydd. Bland de bästa, som utmärkt sig år efter år, finns Kaspersky och Eset (NOD32). Båda har relativt pålitliga och prisvärda skydd för såväl mac som PC. Även Bitdefender antivirus har hävdat sig bra i senaste tester.

Eset NOD32 har en inbyggd funktion för detektering av oönskad programvara (malware) som kan aktiveras. Det ger ett betydligt bättre skydd mot hot, browser hijackers etc – och bättre ”utrensningsförmåga” – än vad vanliga produkter som Norton/Symantec, F-Secure och McAfee erbjuder.

Vi distribuerar Eset’s produkter. Supportar och tecknar licenser för våra kunder, håller reda påEset antivirus Återförsäljare när de går ut och förnyar – om kunden så önskar – abonnemang, utan att användaren behöver göra någonting. Södermalms IT-verkstad ger fri telefonsupport vid installation och följer samma priser som vid ett onlineköp men kräver ej kortbetalning för betrodda kunder, gör inga ofrivilliga förlängningar och erbjuder fakturabetalning. Med en sliten fras: Enklare kan det inte bli.  Du behöver inte ens besöka oss.

Oftast är det svårt att själv komma tillrätta med en dator när den väl blivit infekterad, vi utför virusrensning och säkrar upp din dator. Vi har med lyckat resultat återskapat alla filer (dokument och fotografier) efter angrepp av Cryptolocker ransomware (utpressartrojan som krypterar dina filer).

*  Webbläsarguide, mest för dig som har en äldre version av Windows eller Mac OS X

Kommentera